Ladda ner kod till micro:bit

Nu när du har skapat din kod, och kanske har testad den i simulatorn, är det dags att få det att köras på en riktig micro:bit.

Koppla in

Koppla micro:bit till datorn med hjälp av en micro-usb sladd. När du gör detta kommer micro:bit att säga till din dator: “Hej, jag är som ett usb-minne, och jag heter MICROBIT”. Du kanske hör samma ljud som när du matar in ett usb-minne. Och om du nu kollar i Utforskaren/Explorer/Finder visas MICROBIT där som en enhet. Hittar du den? Dit ska vi snart kopiera vår kod.

Ladda ner

Gå tillbaka till editorn. I nedre vänster hörnet finns en stor “Ladda ned”-knapp. När du trycker på den kommer din webbläsare att börja ladda ner en fil som innehåller ditt program. Hur det ser ut är lite olika mellan olika webbläsare.

Internet Explorer

Om du använder Internet Explorer rekommenderas att du installerar en nyare webbläsare. Inte bara för att editorn inte funkar optimalt i den, men också eftersom det är en för gammal webbläsare som har blivit ersatt.

Microsoft Edge

Edge kommer att fråga dig om du vill Öppna eller Spara filen. Men vi väljer ingen av det. Tryck istället på pilen på höger sidan om Spara, och välj Spara som. Bläddra nu till din micro:bit, och välj att spara filen där. Namnet på filen spelar ingen roll.

Chrome

Chrome kommer att ladda ner filen till Hämtade Filer/Downloads mappen på din dator. Tryck inte på filnamnet, men på pilen till höger om den. Välj Visa i mapp/Show in folder. Då kommer du direkt till mappen, och filen är markerad. Dra och släpp filen till MICROBIT enheten på vänster sidan.

Firefox

Om du använder Firefox, välj först att spara filen. När nedladdningen är färdigt tryck på mappikonen till höger om filen i nedladdningslistan. Då kommer du direkt till mappen, och filen är markerad. Dra och släpp filen till MICROBIT enheten på vänster sidan.

Testa ditt program

Medans filen flyttas till micro:bit enheten blinkar gula LED-lampan på baksidan. Detta tar några sekunder, beroende på programmets storlek. När lampan slutar blinka är överföringen färdigt och körs programmet igång direkt. Så länge micro:bit har ström fortsätter den utföra det senaste program som var laddat på den. Om du vill starta om programmet från början kan du antingen trycka på reset-knappen på baksidan, eller dra ut och sätta tillbaka sladden för att bryta strömmen en moment.

Senast ändrad 2018-03-25