Fibonacci

Detta projekt var ett experiment med att beräkna tal från Fibonaccis talföljd. Vi börjar med a=0 och b=1. Sen vid varje steg (tryck på knapp A) beräknas nästa tal genom att addera a med b, vilket blir det ny värdet i b. Det gamla värdet i b flyttas till a. Så får man följden 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, osv. Coolt, det var vad jag vilde bygga.

Sen tänkte jag att om knapp A räknar framåt till nästa talet, borde jag bygga så att knapp B räknar bakåt. Efter lite pyssel fick jag fram det. Och sen hände något oväntad. Vad händer om man går längre bakåt än början (a=0, b=1) av följden? Det var bara att fortsätta trycka B knappen. Och så dök upp: 1, -1, 2, -3, 5, -8, osv. Var det något fel? Wikipedia kom till hjälp med en förklaring att detta stämde, som en negativ utökning av den originella talföljden. Och så kan lekfull experimenterande leda till ny kunskap. Testa själv! Det finns många andra varianter på Fibonacci som man kan utforska med hjälp av sin micro:bit.

Gå till kod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *