Vad är micro:bit?

Micro:bit är en liten dator som man enkelt kan få saker att göra genom att programmera den.

En vanlig dator har oftast en skärm, tangentbord, högtalare och så vidare. En micro:bit är mycket enklare och har inte det. Och på din vanliga dator kan du göra flera saker samtidigt; du kanske skriver en text medans du lyssnar på musik och håller koll på din e-post. På din micro:bit körs bara ett program, och det är den du har laddad ner till den sist.

Vad finns på en micro:bit?

På framsidan hittar vi två knappar, markerad med bokstav A och B. Dom har ingen förutbestämd funktion; du får själv hitta på vad ska hända när dom trycks i. Emellan knapparna finns 25 LED lampor (ljusdioder) som har en röd färg när dom är tända. Varje LED kan styras separat, vilket gör att det kan användas som ett skärm som visar animationer och texter. LED lamporna används också på ett innovativt sätt som en ljussensor, som känner av hur mycket ljus som faller på din micro:bit. Längst ner är kanten täkt med metall remsor (markerad med 0, 1, 2, 3V och GND). Detta är pins, vilken används för att koppla mer elektronik till micro:bit.

På baksidan finns flera svarta fyrkant, oftast med förklarande text i vit. Den största, uppe till vänster, är processorn. Det är där ditt program utförs. I den finns en inbyggd termometer. Den är egentligen tillför att stänga ner processorn när den jobbar för hårt och blir för varmt, men det coola är att vi får tillgång till den i vår programmering. Så kan man till exempel programmera att en fläkt  går igång när en viss temperatur är nådd. Lite längre ner hittar vi ett mindre fyrkant som är markerad med kompass. Det är en sensor som känner av magnetiska krafter och hitta i vilken riktning det magnetiska norden ligger. Direkt under den finns en accelerometer. Den mäter, som namnet kanske avslöjar, acceleration i tre riktningar. Med den kan du få saker att hända till exempel när du skakar micro:bitten. En accelerationskraft som alltid finns på jorden är tyngdkraften. Genom att känna av i vilken riktning den är kan ditt program veta hur du håller micro:bitten. Längst upp till vänster, om man tittar väldigt noggrann, kan du se ett streck som sicksackar som en orm. Det är en antenn med hjälp av vilken flera micro:bit trådlöst kan kommunicera med varandra. Via den kan din micro:bit även kommunicera över bluetooth till en smartphone eller surfplatta. Du kan till och med programmera din micro:bit från en smartphone eller surfplatta via bluetooth. I mitten längst upp finns en micro USB-port där micro:bit kopplas till en dator via en USB-sladd, för att föra över kod och ge ström. Så länge micro:bit får ström kör den det sista programmet som laddades ner till den. Till höger sitter en reset-knapp. När du trycker på den startar programmet på nytt från början. Längst till höger finns en batteri-port där ett batteripaket kan kopplas in, som en alternativ strömkälla till USB-sladden.

Vad ska man använda det till?

Det är helt upp till dig vad alla delar av en micro:bit ska användas till. Det är du som ska programmera den, vilket betyder att du ska bestämma vad den gör och hur den gör det. Ska den visa en text på skärmen när man trycker på A-knappen, eller ska ett spel av snake starta, eller något helt annat? Möjligheterna är oändliga, och det bästa sättet att upptäcka dom är genom att våga pröva. Så kör igång din kreativitet och börja experimentera!

Var köper jag en micro:bit?

Gå in på länkar för att hitta olika sidor som säljer micro:bit.

Nästa steg

Nu vi vet vad en micro:bit är, är det dags att lära sig skapa kod till den med hjälp av en editor.

Senast ändrad 2020-01-08