Termometer

Inbyggd i processorn finns en termometer. Temperaturen den mäter kan vi få från temperatur-blocket i grader Celcius.

Varför där?

Anledningen till varför termometern finns i processorn är att den ska känna av när processorn jobbar för hårt och blir för varmt. Då kan den stängas ner innan någonting går sönder.

Hur noggrann?

Eftersom termometern finns i processorn, vilken blir lite varm när den jobbar, kommer den mätade temperaturen ofta vara lite högre än temperaturen av luften runt omkring micro:bit. Men skillnaden på hur mycket temperaturen ändras upp och ner är den väldigt bra på. Om du håller micro:bit med processorn mot någonting varmt (dina fingrar?) eller kallt (en bit av metal?) kommer den kunna känna av det.

Använda

På liknande sätt som ljusnivå-blocket har temperatur-blocket en pusselbit form på vänstersidan. Med den kan vi pyssla ihop den med andra block som vill få ett siffra. Till exempel kan vi få våra micro:bit att visa temperaturen på skärmen med följande kod. Pausen och rensningen är till för att se en tydlig skillnad varje gång temperaturen scrollas förbi på nytt.

Lagom varm

Vi kan också visa temperaturen på ett annat sätt. Den här koden visar en glad gubbe när det är lagom varm, annars blir det en sur gubbe. Gör din egen variant där du bestämmer vad är definitionen av lagom!

basic.forever(() => {
  if (input.temperature() >= 20 && input.temperature() <= 25) {
    basic.showIcon(IconNames.Happy)
  } else {
    basic.showIcon(IconNames.Sad)
  }
})

Länk till koden.

 

Senast ändrad 2017-12-15